Agenda 2017

Kuinderbos 

17 april

Cannenburgh 4,5 mei
Internationale Hanzedagen 14 -18 juni
Soesterfehde 28 -30 juli 
Gebroeders van Limburg festival 26 en 27 aug.
Ter Apel 2,3 september
Middeleeuws Rossum  16 september

Op weg naarverslagen
Promo show: Het duel PDF Afdrukken E-mail
De nieuwe show van de Ridders van de IJssel. Het duel.

 
Hanzedagen: Column 4 PDF Afdrukken E-mail
 
Hanzedagen scholenbezoek PDF Afdrukken E-mail
 
Bijeenkomst Ridders PDF Afdrukken E-mail

 
Captainsmeeting PDF Afdrukken E-mail
 
Ridders in kuinderbos PDF Afdrukken E-mail
 
Column ridders op muiderslot PDF Afdrukken E-mail
 
krantenartikel Kampen online PDF Afdrukken E-mail
 
Kracht van kleur PDF Afdrukken E-mail
 
Muiderslot PDF Afdrukken E-mail
 
Gebroeders van Limburg 1 PDF Afdrukken E-mail
 
Hanzedagen: Column 3 PDF Afdrukken E-mail

Je staat midden op een veldslag. In je rechterhand heb je een eenhandig zwaard, in je andere hand een schild. Je benen en je laarzen zijn bedekt met met ijzeren beenplaten. Op je lichaam draag je een met wol gevoerde gambeson met daar overheen je maliënkolder. Je schouders, borst, armen en handen worden beschermd door maliën, plaatstaal en ijzeren handschoenen. Daaroverheen draag je een tuniek zodat je herkenbaar bent voor zowel vriend als vijand. Tot slot draag je een met pluimen en opsier uitgedoste helm, waarvan het vizier is dichtgeklapt om je gezicht tegen slagen en klappen te beschermen. Om je heen is het een totale chaos. Vijandige boogschutters vuren hun pijlensalvo's op je af, kameraden worden door vijandige ridders tegen de grond gewerkt en je zicht is beperkt door de rook van vuren om je heen en de kruitdampen van de kanonnen die net een bulderend salvo hebben afgevuurd op de verdedigingswerken. Het enige wat je kan ruiken zijn de kruitdampen, het zweet van de mannen om je heen en het ijzer. Het geluid van schreeuwende ridders, het klappen van zwaarden op harnassen en het gehinnik van paarden is overweldigend. Terwijl je je in deze situatie bevind stormt er vanuit de vijandelijke linies een enorme soldaat met een tweehandige bijl op je af en raak je verwikkeld in een verbitterd gevecht van man tegen man, staal tegen staal..

Deze situatie is geen verhaal over een veldslag die in de Middeleeuwen plaats heeft gevonden, maar van één van de vele veldslagen die vandaag de dag door Middeleeuwse re-enactors wordt gevochten. U kunt zich voorstellen dat er bij de uitvoering van zo'n veldslag nog wel het één en ander komt kijken qua voorbereiding en organisatie. Want terwijl de kijk van de gewone ridder op de veldslag chaotisch en vol spanning kan zijn, moeten de commandanten die de leiding hebben over de troepen precies weten wat de bedoeling is. Het zijn deze commandanten die de soldaten vertellen wanneer ze over moeten gaan tot de aanval en die weten wanneer ze hun manschappen weer uit het gevecht moeten trekken om te hergroeperen.

Voor onze veldslag tijdens de Internationale Hanzedagen is dat niet anders. Daarom hebben wij op 25 februari een Captainsmeeting in Kampen georganiseerd. Hier zullen de captains van de groepen die soldaten leveren voor de veldslag op de hoogte worden gebracht van het verloop van deze veldslag. Ook hun rol en verantwoordelijkheid tijdens de slag zullen specifiek worden toegelicht. Dit zal aan de hand van een stafkaart van het gebied gebeuren, waarop de troepenverplaatsingen per fase van de veldslag te zien zullen zijn. Daarnaast zullen de veiligheidsregels worden gepresenteerd en zal onze wapenmeester de eisen voor de wapens en de harnassen vaststellen. De captains zullen verder nog worden voorgesteld aan de acteurs die mee zullen spelen in het toneelstuk dat rond de veldslag plaatsvind. De dag zal door Burgemeester Koelewijn worden geopend en de lokale pers zal ter plaatse zijn voor de verslaggeving. Op deze manier zal de veldslag al ver van te voren strak georganiseerd zijn. De gewone ridder hoeft zich dan enkel te richten op wat hij het beste doet: een lekker potje vechten.

door Joeri Pool

 
Hanzedagen: Column 2 PDF Afdrukken E-mail

Misschien kent u ze nog wel. De oude schoolplaten van De Jong en Wagenvoort over de Vaderlandse Geschiedenis. Waar deze schoolplaten vroeger in ieder geschiedenislokaal te vinden moeten zijn geweest, was dat voor mijn generatie helaas niet meer het geval. De eerste schoolplaat kwam ik dan ook pas tegen in een tweedehands boekenzaakje in Deventer. Op deze schoolplaat stond het Toernooi te Haarlem van 1305 afgebeeld. Als jonge knul had ik toen ook al grote interesse in de Middeleeuwen, dus de afbeelding met prachtig uitgedoste ridders die op machtige strijdrossen en met uitgestoken lansen op elkaar afstormden, maakte al snel een blijvende indruk. Het geheel werd door een handjevol herauten in goede banen geleid en door een statig publiek vanaf prachtig versierde tribunes gadegeslagen. Om het toernooiveld zelf stonden kleurrijke tenten en vaandels die zorgden voor een vrolijke en nobele aanblik.

Toen de organisatie van het Middeleeuwse evenement tijdens de Internationale Hanzedagen 2017 dusdanig was gevorderd dat we konden gaan nadenken over de indeling van het kampement en de veldslag, kwam de bouw van tribunes al snel ter sprake. Zoals eerder gemeld wordt de veldslag De Slag om de Poorten van Kampen driemaal tijdens de Hanzedagen uitgevoerd. Om te zorgen dat het publiek optimaal van dit spektakel kan genieten, zullen in het stadspark voor de Cellebroederspoort verscheidene tribunes verrijzen. Tijdens één van de vergaderingen die hierover ging, zei ik tegen Dolf en Wietsche dat als deze tribunes er zouden komen, we geen genoegen zouden moeten nemen met die ijzeren bakbeesten die men wel eens op festivals ziet, maar dat we ons best moesten doen voor een passende Middeleeuwse aankleding. In mijn enthousiasme begon ik al een uitgebreide beschrijving te geven van de schoolplaat die ik ooit had gezien, toen Dolf mij halverwege geamuseerd aankeek en uit een grote stapel opgerolde tekeningen precies de schoolplaat tevoorschijn haalde die ik beschreef. We waren het erover eens dat als we zoiets neer zouden kunnen zetten, dat het Middeleeuwse plaatje compleet zou zijn.

Om dit zo goed mogelijk te realiseren, gingen we in gesprek met onze partners van de gemeente. Het resultaat is veelbelovend. Zo kunnen de tribunes aangekleed worden met stof en doek en zal het veldslagterrein aangekleed worden met vaandels en vlaggen. De vervolgstap was om met de tribunebouwers zelf op de locatie te gaan kijken en uit te meten of onze ideeën ook praktisch uitvoerbaar waren. Zodoende stonden we deze maand op een regenachtige donderdagmiddag in het park stappen te tellen, lijnen te trekken en schetsen te maken. De locatie voor de Cellebroederspoort is met haar heuvel, schuine grond en tal van bomen op z'n zachts gezegd een uitdaging voor de bouw van tribunes, maar uiteindelijk kregen we de indeling rond. Zoals het er nu uitziet, zal er direct naast de Cellebroederspoort een tribune verrijzen, tegenover de poort één en in de lengte van het park in totaal drie. Op deze manier is het mogelijk om aan meer dan 1.100 man plaats te bieden.

En als het ons ook maar enigszins lukt om de sfeer van die oude schoolplaat tot leven te brengen, zit u als publiek midden in de Middeleeuwen.

door Joeri Pool

 
Hanzedagen: Column 1 PDF Afdrukken E-mail

Campen! Campen! Met deze strijdkreet stortte de Kamper militie zich in het jaar 1427 op het roofleger van Gelre, dat de Ommelanden van Kampen was binnengedrongen.

Tijdens de veldslag die volgde, voegden manschappen uit Hagen en Brunnepe zich aan de zijde van Kampen en deed een machtige charge van de Ruiterij van Kampen de Geldersen op de vlucht slaan. Dat dit zo geschiedde, weten we dankzij Jacob Bijndorp, die in 1466 de stadssecretaris van Kampen was en het verloop van de veldslag in zijn werk Annalibus Quaedam Nota beschreef.

De veldslag zelf spreekt tot de verbeelding en zou een belangrijke rol vervullen in de geschiedenis van Kampen. Had Gelre hier het leger van Kampen kunnen verslaan, dan was een inname van de stad onontkoombaar geweest. De dapperheid van haar manschappen had dit echter voorkomen, waardoor Kampen haar vrijheid en welvaart kon behouden. Kampen zou dit gebruiken om in 1441 officieel tot de Hanze toe te treden en zo begon de geschiedenis van Kampen als Hanzestad.

Tijdens de Internationale Hanzedagen 2017 zal het belang van deze veldslag duidelijk naar voren komen. Sterker nog, de veldslag zelf zal na 590 jaar wederom plaatsvinden. Het leger van Gelre zal wederom de Ommelanden van Kampen binnenvallen en de Kampenaren zullen nogmaals strijd moeten leveren om hun dierbare stad te verdedigen. Dit zal op 16, 17 en 18 juni te zien zijn bij de Cellebroederspoort in het stadspark, waar een groot Middeleeuws kampement zal verrijzen. De organisatie van dit kampement en de veldslag ligt bij Dolf Schinkel, Wietsche de Jong en mijzelf. Wij maken deel uit van de re-enactmentgroep Ridders van de IJssel, die zich al jaren sterk maakt voor een prachtige Middeleeuwse belevenis. Dit doen wij door de Middeleeuwen weer tot leven te brengen en het leven uit die tijd uit te beelden. Op deze manier maak je de geschiedenis tastbaar voor mensen. Je ziet het leven uit die tijd, kan het eten proeven dat gemaakt wordt, hoort de smeden werken, ruikt de geuren van het kampement en je juicht als jouw favoriete

ridder zijn tegenstander tijdens het riddertoernooi weet te verslaan.

Sinds wij een jaar geleden begonnen met de voorbereiding van het Middeleeuwse kampement en de veldslag voor de Internationale Hanzedagen 2017, is ons doel om deze belevenis ook tijdens deze dagen over te brengen. Om dat te realiseren, komen tal van re-enactmentgroepen uit Europa naar onze stad en zullen zij deelnemen aan De Slag om de Poorten van Kampen.

Dit is het script voor de veldslag en bestaat uit twee aspecten. Allereerst is het een Middeleeuws toneelstuk dat het publiek meeneemt naar het jaar 1427 en zo inzicht geeft in de situatie van toen. Het tweede aspect bestaat uit de veldslag zelf. Zelf heb ik vaak als ridder op veldslagen gestaan, maar de beleving van bulderende kanonnen, kruitdampen, zoevende pijlensalvo's, schreeuwende soldaten, rook en vuur dat opstijgt en het geluid van metaal op metaal geeft telkens weer dezelfde kick.

En als wij ook maar een fractie van dat gevoel op ons publiek kunnen overbrengen, wordt het een geweldig spektakel!

door Joeri Pool

 
Hanzedagen: in de krant 2 PDF Afdrukken E-mail

KAMPEN - De Ridders van de IJssel spelen tijdens de Internationale Hanzedagen 2017 (15 tot en met 18 juni) de slag om de poorten van Kampen na. In en rond het Stadspark wordt een groots Middeleeuws kampement opgeslagen en bezoekers beleven er de tijd van weleer.

We schrijven 1427. De prachtige stad aan de IJssel, Kampen, is nog niet toegetreden tot de Hanze. Kampen is welvarend en de hertog van Gelre wil daarvan profiteren. Een groot leger van Gelre trok de ommelanden van Kampen binnen, plunderde en brandde boerderijen plat. Kampenaren, onder aanvoering van ridder Dolf, leveren een veldslag en verdrijven het leger van Gelre.

De troepen die meewerken aan het kampement en de veldslag komen uit Nederland, Duitsland, Luxemburg, België, Frankrijk en Polen. "Het wordt het grootste Middeleeuwse kampement dat er ooit geweest is", vertelt historicus en Ridder van de IJssel Joeri Pool trots.

De plannen voor de Middeleeuwse veldslag zijn vorige week, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Kampen, gepresenteerd. Burgemeester Bort Koelewijn kreeg het eerste exemplaar van het script overhandigd. "Het Hanzeverbond was het grootste stedenverbond ter wereld. Meer dan 120 steden komen naar de Internationale Hanzedagen en wij mogen daar gastheer zijn. Dat is uniek, daar ben ik trots op", stelde de burgemeester.

"Toen duidelijk werd dat wij onze medewerking zouden verlenen, en we een veldslag zouden doen, zeiden we ook tegen elkaar dat we het dan wel zo echt mogelijk willen", vertelt Joeri. Pool is historicus. Hij is de archieven in gedoken, op zoek naar een veldslag uit de periode van de Hanze en kwam uit op een veldslag in 1427. Die veldslag heeft ook daadwerkelijk plaatsgevonden op de locatie waar hij nagespeeld wordt: rond de Cellebroederspoort. "We brengen een historisch verhaal. Zo is het ook echt gegaan. Natuurlijk zijn nu, anno 2017, allerlei factoren anders: het gebied ziet er anders uit, de toren ziet er anders uit, maar de basis, de harde lijnen, die kloppen."

http://www.weekbladkampen.nl/nieuws/algemeen/82021/de-slag-om-de-poorten-van-kampen-

 
Hanzedagen: In de krant PDF Afdrukken E-mail

foto van Ridders van de IJssel.

 
Hanzedagen: interview deel 3 PDF Afdrukken E-mail

TV IJsselmond was deze week te gast bij de Ridders van de IJssel om te kijken hoe het staat met de voorbereidingen voor het Middeleeuwse kampement en de veldslag van de Internationale Hanzedagen 2017. In dit deel maakt u kennis met de organisatoren en krijgt u een beeld van onze werkzaamheden.

 
Hanzedagen: interview deel 2 PDF Afdrukken E-mail

TV IJsselmond was deze week te gast bij de Ridders van de IJssel om te kijken hoe het staat met de voorbereidingen voor het Middeleeuwse kampement en de veldslag van de Internationale Hanzedagen 2017. In dit deel maakt u kennis met de organisatoren en krijgt u een beeld van onze werkzaamheden.

 
Hanzedagen: interview deel 1 PDF Afdrukken E-mail

TV IJsselmond was deze week te gast bij de Ridders van de IJssel om te kijken hoe het staat met de voorbereidingen voor het Middeleeuwse kampement en de veldslag van de Internationale Hanzedagen 2017. In dit deel maakt u kennis met de organisatoren en krijgt u een beeld van onze werkzaamheden.


 
Hanzedagen: Burgemeester PDF Afdrukken E-mail

We zijn trots te kunnen mededelen dat Martin, één van de leden van Ridders van de IJssel en de man van Magisch Verhaal, de rol van de Schout zal gaan vertolken tijdens de veldslag en het stuk De Slag om de Poorten van Kampen! Hij zal de Kampermilitie voor de slag inspecteren en, als Kampen wint, de gewonnen vaandels in ontvangst nemen. Benieuwd wat hij nog meer doet? Bekijk hier zijn website. www.magischverhaal.nl

foto van Ridders van de IJssel.

 
Hanzedagen: Knights of Camelot PDF Afdrukken E-mail

De Ridders van de IJssel zijn blij te kunnen mededelen dat de Knights of Camelot aanwezig zullen zijn op de Internationale Hanzedagen 2017! Deze ridders te paard zullen in het Middeleeuwse kampement gaan jousten, wat altijd een geweldig spektakel is. Ze zullen ook deelnemen aan de grote veldslag, waar zij als de Kamper Ruiterij de stad tegen de agressie van Gelre zullen verdedigen..!

Kunt u niet wachten tot juni 2017, bekijk dan hier hun site! www.knightsofcamelot.be

foto van Ridders van de IJssel.

 
Gebroeders van Limburg PDF Afdrukken E-mail

Dit jaar waren de Ridders van de IJssel weer deelnemer tijdens het Gebr. van Limburgfestival. Het was een fantastisch weekend.

We hebben genoten van het enthausiaste publiek en natuurlijk onze gevechtshow.

 
Gebroeders van Limburg festival PDF Afdrukken E-mail

Aankomend weekend (27-28 augustus) bouwen de ridders het kampement weer op in Nijmegen.

Kom genieten van ambachten, vermaak en natuurlijk onze gevechtsshow.

 
Hanze 2017 aankondiging PDF Afdrukken E-mail

flyer

 
Doornenburg PDF Afdrukken E-mail

Afgelopen weekend hadden de Ridders vd IJssel hun tenten opgeslagen bij kasteel Doornenburg met als eer om hoofdcommandant te zijn tijdens de veldslagen.

We hadden ridders met wapenuitleg ,boogschutters en ambachtslieden in ons kampement.

De inwendige mens werd goed verzorgd door de organisatie met ontbijt, lunch en een BBQ.

 
Hanze 2017 PDF Afdrukken E-mail

flyer

 Op 15,16,17 en 18 juni 2017 vinden in Kampen de Internationale Hanzedagen plaats. U kunt via onderstaande link een vooruitblik nemen in aanloop naar dit festival.

https://www.hanze2017.nl

De Ridders van de IJssel willen in het Stadspark tussen de twee oude stadspoorten, een middeleeuws kampement  met ambachten tot leven brengen zoals het ten tijde van de Hanze eruit had kunnen zien. Daarnaast organiseren we een veldslag die gebaseerd is op historische feiten uit 1427.

Deze veldslag zal 3 x worden opgevoerd. Deelnemers dienen authentiek gekleed te zijn, te gaan.

Aanrij dag en opbouw dag is woensdag de 15e juni.

Een ieder die aan deze veldslag deel kan nemen en die een ambacht kan laten zien, is van harte uitgenodigd om zijn of haar belangstelling  te tonen door een mail te sturen naar het onderstaande adres:

Wietse de Jong  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.  of vul je gegevens in bij: contact Hanze

Graag onder vermedling van groep met bijgevoegd een website/facebookpagina. Waardoor wij weten met wie we te maken hebben.

Nadere informatie met voorwaarden, regels en beschikbare faciliteiten , zullen na ontvangst gecommuniceerd worden met betreffende groep/ personen/ persoon.

 
Cannenburgh PDF Afdrukken E-mail

De after movie van de Ridders van de IJssel. Het was een waar succes.

 
Cannenburgh PDF Afdrukken E-mail

De ridders zijn er weer bijna klaar voor. Komend weekend bouwen we ons kampement op bij kasteel Cannenburgh in Vaassen. De vernieuwde vechtshow beloofd een waar spectakel te worden. Kom genieten van ridders en jonkvrouwen. De nar en verschillende ambachten. Ook een nieuwe promo speciaal voor dit evenement. 

www.depurepinksterfair.nl

 
Wapenveld PDF Afdrukken E-mail

Komend weekend staan de Ridders van de IJssel in Wapenveld.

Dit keer op het devotiefestival die op 7 mei plaats zal vinden.

De ridders van de IJssel verzorgen daar de ridderproeven en demonstreren diverse ambachten.

Voor meer informatie: https://postmodernedevotie.nl/heerde/

 
Huis Bergh PDF Afdrukken E-mail

Afgelopen weekend 30 april en 1 mei zijn we naar kasteel Huis Bergh geweest.

Hier hebben wij het publiek op een interactieve manier vermaakt.

Voor ons een leuke uitdaging. Iedereen heeft zijn uiterste best gedaan om er iets van te maken.

Alle ambachtslieden konden extreem veel vertellen over hun ambacht.

En de ridders hebben hard gevochten in de arena daarbuiten wapenuitleg en demonstraties gegeven.

Ook de nar liep rond om het publiek te entertainen.

Het was een waar succes. Op naar het volgende evenement.

www.welkomindemiddeleeuwen.nl

 
Gebr. van Limburg festival PDF Afdrukken E-mail

Dit jaar waren de Ridders van de IJssel weer deelnemer tijdens het Gebr. van Limburgfestival. Het was een fantastisch weekend.

We hebben genoten van het enthausiaste publiek en natuurlijk onze gevechtshow.

 


Portretten

samengevoegd ridders5.png